+386 41 671 176

Strugarstvo

Rešitve za izboljšavo stružnih procesov

Precenjevanje in podcenjevanje stružnega stroja in orodja - nobena od skrajnosti ni priporočljiva, čeprav večina strugarskih mojstrov pride do optimalnih parametrov za struženje določenega materiala z izkušnjami bi bilo prav, da vsak strugar preveri smernice, ki vodijo, do optimalnega struženja z njegovim strojem in rezilnim orodjem.

Kazalo:

Kako s pomočjo različnih prijemov najti rešitve za izboljšavo stružnih procesov.

Predlog za pristop do izboljšav je, da se lotite z izboljšavami s posamičnimi koraki (spremenite le eno stvar na enkrat), kar vam omogoča sledenje v smislu; 'temu ukrepu sledijo takšne posledice (rezultati)'. Vedno pristopajte od smiselno za proizvodnjo hitrejših (običajno tudi cenejših) ukrepov, k časovno in finančno večjim ukrepom. Saj lahko že majhen ukrep (npr. sprememba parametrov struženja) ogromno pripomore k izboljšavi stružnega procesa.

Ponujamo nekaj ukrepov za izboljšave:

 

1. Povečanje ali manjšanje pomikov na stružnici.

Pogosto že povečanje ali zmanjšanje pomika pri struženju, pomeni razliko v tem kako dolgo bo orodje zdržalo, kako dobro se vam bo ostružek odvajal od stružnega procesa in kakšno površino obdelave boste dosegli. Povečanje pomika vam še posebej pomaga pri grobi obdelavi pa tudi mehkejših jeklih. Tu z večjim pomikom omogočate lomljenje ostružka, s čimer se le ta odvaja in preprečuje prijemanje na stružno ploščico. Opažamo, da je zaradi previdnosti velikokrat pomik pri struženju premajhen, kar zmanjšuje proizvodnjo storilnost in skrajšuje življenjsko dobo stružne ploščice. Potrebno se je zavedati kaj lahko stružnica na, kateri opravljate delo dejansko prenese (konstrukcija, moč motorja, navor, togost stroja, togost vpetja...)

 

2. Povečanje ali manjšanje vrtljajev

Dosegli smo stopnjo kjer stružnice zmorejo zavrteti obdelovance daleč hitreje kot dobrih starih 3000 vrtljajev na minuto. Z večanjem ali manjšanjem rezilne hitrosti posledično spreminjamo vrtljaje vretena, običajno je to prvi ukrepi s katerim si pomagate, ko prične stružno orodje ali obdelovanec tresti.

Povečanje vrtljajev na stružnici vam pomaga pri fini (končni) obdelavi pridobiti lepšo površino, vendar je potrebno običajno pri tem ukrepu tudi zmanjšati pomik na vrtljaj, odvisno od kvalitete materiala, togosti vpetja in drugih dejavnikov, kakšno površino obdelave lahko dejansko dosežete.

 

3. Spremljajte stanje stružnega orodja

Redno spremljajte stanje stružnih držal, ali so ta dobro togo vpeta, ležišče kamor je vpeta stružna ploščica mora biti čisto in nepoškodovano, da se stružna ploščica dobro prilega in ne premika v svojem ležišču, ko je vpeta. Slabo vpeta stružna ploščica lahko poškoduje površino obdelovanca.

V primeru, da stroj uporablja več upravljalcev je dobro voditi evidenco, kaj se s strojem in orodjem dogaja (čas obdelav, uporabljena orodja, menjava orodij . . .). V primeru, da se nekomu zgodi napaka, jo skupno analizirati ter poizkusite poiskati rešitve s katerimi se bo takim in podobnim napakam v prihodnje ognili vsi.

Rešitve za izboljšavo stružnih procesov

4. Uporaba različnih hladilnih/odvajalnih medijev in maziv

Do stružnega procesa je skoraj vedno omogočen dotok takšnega ali drugačnega hladilnega/odvajalnega medija. V primerih menjave hidravličnih medijev je potrebno rezervar s staro tekočino izprazniti, da se ta ne pomeša z novo,  ta je ukrep velikokrat pokazal odlične rezultate. Obstajajo tudi hlajenje z dušikom, zrakom, hladnim zrakom, kar vam omogoča tudi izpihovanje ostružkov od stružnega procesa. Pri struženju brez hlajenja je potrebno upoštevati s kakšnim orodjem obdelujete ter temperaturo obdelovanca ter vpliv spremembe temperature na tolerance, način obdelave ali vpetje obdelovanca.

V primeru struženja navojev si lahko pomagate z različnimi mazivi, ki vam omogočajo razbremenitev orodja in posledično daljšo življenjsko dobo. Maziva za struženje navoja nam pridejo prav tudi v primerih, ko imamo težave s površino navoja (groba, koničasta površina).

5. Razmislite o obdelavi

Pristopite k obdelavi z logičnim razmišljanjem, npr. na obdelovancu izdelajte najprej postopke, kateri predstavljajo večje sile pri obdelavi. V primeru, da se vam obdelovanec premakne iz vpetja ali pa, da mu porežemo silnice, ga lahko še uporabite (groba obdelava, struženje večjih silnic, vrtanje, zarezovanje . . .). Pri fini obdelavi izdelajte točko preloma obdelave s katero boste lahko določili, kaj narediti najprej in kaj narediti kasneje – če ni drugače določeno se lotite časovno krajših (cenejših) procesov.

 

6. Uporaba različne geometrije stružnih ploščic

Geometrija stružnih ploščic je prvi izbor glede na to kaj imate namen stružiti, začne se z obliko stružne ploščice nato lahko izberete Radij konice na stružni ploščici, prosti kot pod rezilnim robom, vrsto in obliko lomilca ostružka...


 

Geometrija stružnih ploščic
Caption

Več o izbiri in obliki stružnih ploščic si lahko preberete tukaj.

 

 

7. Uporaba naprednega orodja za struženje

Proizvajalci stružnega orodja vam ponujajo ogromno rešitev za različne koncepte struženja:

-Držala z menjalnimi glavami.

-Anti-vibracijska stružna držala (omogočijo prednapetost držala).

-Stružne ploščice iz borovega nitrida CBN (za trše ali kaljene materiale).

-Stružne ploščice iz sintetičnega diamanta PCD (za struženje aluminija in nekovin).

-Stružne ploščice z Wiper pobiralcem (za hitrejše obdelave).

 

O uporabi naprednega orodja pa v naslednjem nadaljevanju.

Obilo ugodnega struženja vam želimo.

strugarstvo.com