Strugarstvo

+386 41 671 176
Držala za stružne nože

 

Držala za stružne ploščice, so trenutno najširše uporabljen stružno orodje na različnih stružnicah, predvsem po zaslugi enostavne uporabe in vzdrževanja. Držala stružnih nožev so narejena iz kaljenega jekla na koncu katerega se na različne načine vpne stružne ploščice iz karbidne trdine katere ni potrebno brusiti.

 Izbira držal za stružne nože (stružne ploščice)

Kazalo:

 

DRŽALA ZA STRUŽNE NOŽE V NAŠI PONUDBI

 
Od začetka do napredka

Ne glede na to ali ste se pravkar navdušili nad struženjem in kupili svojo prvo priročno stružnico ali pa se ukvarjate s struženjem profesionalno na novem CNC stroju, boste potrebovali izbor pravega stružnega orodja za določena opravila, za druga pa boste lahko uporabili večnamenska orodja.

Dobrodošli na predstavitvi različnih držal za stružne nože, s ciljem ugotavljanja praktičnosti in učinkovitosti držal za vpenjanje vložkov iz karbidne trdine tako imenovanih stružnih ploščic ali stružnih nožev.

 HSS Stružni noži kvader

 HSS stružni noži

 

Od začetka do napredka. Najbolj osnovno orodje za struženje, ki se je v preteklosti na široko uporabljalo so bili stružni noži iz HSS-a (High Speed Steel -Hitrorezno jeklo). HSS stružni noži so običajno bili kvadraste oblike različnih dimenzij, za uporabo je bilo potrebno HSS stružni nož ročno nabrusiti pravilno obliko glede na uporabo in kvaliteto obdelovanca. HSS stružni noži so bili razmeroma poceni vendar je brušenje orodja vzelo nekaj časa, poleg tega je vprašljiva ponovljivost oblike in višine brušenja. HSS je imel glede na druga stružna orodja, ki obstajajo zelo kratko življenjsko dobo še posebej, ko se je stružilo kvalitetnejše materiale.

 Stružni noži s prilotano konico

Stružni noži s prilotano konico iz karbidne trdine

 

Napredek je ključ do uspeha. Stružni noži s konico iz karbidne trdine so bili naslednji korak k napredku in razvoju stružnega orodja. Telo orodja je bilo narejeno iz jeklenega kvadra, na katerega je bila pritrjena konica iz karbidne trdine katero je prav tako potrebno nabrusiti. Pri brušenju tega orodja potrebujete namenski brusni kolut (kamen) za brušenje karbidne trdine. Noži s konico iz karbidne trdine se je obnesel bolje kot HSS tudi pri struženju kvalitetnejših materialov, vendar je bilo stružno orodje potrebno prav tako brusiti, kar je predstavljalo časovno daljši postopek zaradi trše sestave rezilne konice.

 Orjentacija držal za stuženje

Različno orientirana držala za stružne ploščice iz karbidne trdine:

1. Levo usmerjeno zunanje stružno držalo (PCLNL).

2. Nevtralno usmerjeno zunanje držalo (MCMNN).

3.Desno usmerjeno zunanje stružno držalo (PCLNR).

4.Desno usmerjeno notranje stružno držalo(S32T PCLNR).


Vsa stružna držala na zgornji sliki imajo kljub različni orjentaciji vpeto enako (nevtralno orjentirano) stružno ploščico CNMG 120404

 

Držala za vpenjanje stružnih ploščic, so trenutno najširše uporabljen sistem stružnih rezil na različnih stružnicah, predvsem po zaslugi enostavne uporabe in vzdrževanja. Držala so narejena iz kaljenega jekla na koncu katerega na različne načine vpnete stružne ploščice iz karbidne trdine, katere ni potrebno brusiti. Vsako držalo ima glede na obliko in velikost določene stružne ploščice, ki se prilegajo na vpetje. Tudi po zaslugi široke ponudbe stružnih ploščic so držala postala vodilni način uporabe tega orodja za namen struženja. Držala in stružne ploščice lahko uporabite za različne oblike struženja, glede na velikost, obliko in material katerega imate namen stružiti.

Ko enkrat izberete pravo držalo za obdelavo, ki jo imate namen izvajati, držalo pravilno vpnete v stroj, izberete primerne stružne ploščice glede na držalo in material obdelovanca, tako ste na pravi poti za hitro in uspešno struženje.

Vsako držalo za stružnico ima določeno oznako, ki vam povej različne podatke s katerimi razpolagate in izbirate način struženja. Oznake na držalih označujejo. Način vpetja obliko velikost stružne ploščice, vpadni kot, kot tudi velikost držala.

In ne glede kje je držalo za stružnico proizvedenov, v trenutku ko je označeno po ISO kodi, mora biti izdelano po standardih ki sovpadajo z vsemi ostalimi stružnimi držali z enako oznako. Kar pomeni, da bo mogoče s takim stružnim držalom vpeti določene stružne ploščice izdelane po ISO oznakah.

 

Izbira držal za zunanje vzdolžno in prečno struženje po ISO oznakah.

Zunanje držalo je namenjeno vzdolžnem in prečnem struženju zunanjih površin.

 

 

   Oznake držal stružnih halterjev               

 

Zgoraj - primer oznake zunanjega stružnega držala za vpenjanje stružnih ploščic in opis pomena določenih oznak. Podrobnejši opis posamične oznake sledi spodaj v nadaljevanju tega članka.


 

 

1. Izbira načina vpenjanja stružne ploščice na zunanjih držalih.

Način vpenjanja stružne ploščice na držalo-halter 

 

P S K N R 25 25 – M 12

 

 Prva črka na držalih za zunanje struženje vam opisuje način kako bo stružna ploščica vpeta v stružno držalo.

 

- C - v primeru, da se prva oznaka na držalu začne s črko C pomeni pritrjevanje stružne ploščice s šapo od zgoraj (ploščica je brez izvrtine, naprimer stružna ploščica KNUX).

- D - prva oznaka na držalu je D pomeni pritrjevanje stružne ploščice, s šapo od zgoraj na šapi je zatič, ki se zatakne v izvrtino na stružni ploščici.

- M – prva črka na držalu M pomeni način vpenjanja skozi stružno ploščico z zatičem od spodaj in hkrati s šapo od zgoraj.

- P – prva oznaka P pomeni vpenjanje stružne ploščice s kolenom (zatičem od spodaj skozi stružno ploščico)

- S – v primeru, da je prva oznaka na držalu S je ploščica privita z vijakom skozi stružno ploščico

 

Prednosi + in slabosti -
Način vpetja/+- + -

C

-Za ne prevelike obremenitve.

-Za končno obdelavo.

+Šapa drži stružno ploščico stisnjeno čez celotno spodnjo površino na držalo.

-Ostružki se lahko pričnejo nabirati pod šapo kar prepreči dotok hladilnega medija do obdelovalnega procesa.

-Ob večjih obremenitvah lahko stružna ploščica premakne iz ležišča ter povzroči škodo.

- Stružne ploščice imajo običajno stružne robove le na eni strani.

D

-Univerzalna uporaba.

+Šapa drži stružno ploščico stisnjeno čez celotno spodnjo površino na držalo.

+Šapa drži stružno ploščico z zatičem na šapi.

-Ostružki se lahko pričnejo nabirati pod šapo, kar prepreči dotok hladilnega medija do obdelovalnega procesa.

-Ob večjih obremenitvah lahko stružna ploščica nekoliko zarotira v ležišču.

M

-Uporaba za visoke obremenitve.

- Univerzalna uporaba.

+Šapa drži stružno ploščico stisnjeno čez celotno spodnjo površino na držalo.

+Zatič kolena drži stružno ploščico stisnjeno v držalo.

-Ostružki se lahko pričnejo nabirati pod šapo, kar prepreči dotok hladilnega medija do obdelovalnega procesa.

P

- Univerzalna uporaba.

+Zatič kolena drži stružno ploščico stisnjeno v držalo.

+Ostružki se dobro odvajajo čez stružno ploščico.

- Stružno držalo in podložna ploščica morajo biti v brezhibnem stanju za odlično delovanje.

S

- Univerzalna uporaba z manjšimi stružnimi ploščicami.

-Precizno struženje majhni odvzemi, tudi večje stružne ploščice.

+ Ostružki se dobro odvajajo čez stružno ploščico, kar omogoča dostop hladilnega sredstva

+ Vijak stabilno drži ploščico vpeto v držalo.

+ Preciznost v fini obdelavi.

- Pri večjih obremenitvah nevarnost zloma stružne ploščice.

- Ležišče na držalu mora biti v brezhibnem stanju.

 

 

2. Izbira oblike zunanjega držala glede na obliko stružne ploščice vpete v držalo.

 Oblika stružne ploščice nož

 

P S K N R 25 25 – M 12

 

Druga črka na držalih za zunanje struženje vam opisuje obliko stružne ploščice, ki bo vpeta v držalo.

 

-C – V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko C je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko romba 80°.

-D - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko D je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko romba 55°.

-E - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko E je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko paralelograma 55°.

-L - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko L je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko kvadra.

-R - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko R je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z okroglo obliko.

-S - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko S je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z kvadratno obliko.

-T - V primeru,  da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko T je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic s trikotno obliko.

-V - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko V je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko paralelograma 35°.

-W - V primeru, da je druga oznaka na zunanjem držalu označena s črko W je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko trigona 80°.

 

Ostrejši kot na stružni ploščici - primernejša je ploščica za fino obdelavo, to je še posebej pomembno pri dolgo vpetih tankih obdelovancih, kjer je možnost vibracij večja. Za podrobne opise si prosim oglejte prispevek o izboru stružnih ploščic.


 

3. Izbira zunanjih držal po vpadnem kotu stružne ploščice.

 Vpadni kot držala za struženje

P S K N R 25 25 – M 12

 

Tretja črka na držalih za zunanje struženje vam napoveduje vpadni kot pod katerim bo stružna ploščica zarezovala glede na obdelovanec.

 

 

4. Izbira zunanjih držal po prostem kotu pod stružno ploščico.

Prosti kot pod stružnim robom 

P S K N R 25 25 – M 12

 

Četrta črka na držalih za zunanje struženje vam napoveduje prosti kot pod stružno ploščico, ki bo vpeta v držalo.

 

5. Izbira zunanjih držal glede na smer struženja.

 Orjentacija struženja

P S K N R 25 25 – M 12

 

Peta črka na držalih za zunanje struženje vam napoveduje smer v katero je držalo orientirano.

 

Orientacijo orodja določite glede na smer struženja in na kateri strani orodja imate obdelovanec, v primeru, da je obdelovanec na desni strani glede na smer struženja je to desno usmerjeno stružno držalo (Pozor to velja le za zunanja držala). Drugi način za določitev orientacije orodja je, da orodje usmerimo proti sebi (stružna ploščica je najbližje nam) in ga gledamo iz zgornje strani (tloris), v primeru da je orodje usmerjeno v desno stran je potemtakem desno orodje.

 

-L – V primeru, da je peta oznaka na zunanjem držalu označena s črko L je držalo Levo usmerjeno.

-N – V primeru, da je peta oznaka na zunanjem držalu označena s črko N je držalo Nevtralno (sredinsko) usmerjeno.

-R – V primeru, da je peta oznaka na zunanjem držalu označena s črko R je držalo Desno usmerjeno.

 

6. Izbira zunanjih držal po višini vpetja v stružnico.

 Višina vpetja v sružnico

P S K N R 25 25 - M 12

 

Šesta in sedma oznaka na držalih za zunanje struženje vam povej višino vpetja držala v milimetrih.

 

Običajno imajo stružnice določeno višino orodja (8mm,  10mm, 12mm, 16mm, 20mm, 25mm, 32mm) katera vam omogoča vpenjanje stružnih držal na višino središčnice obdelovanca. V primeru, da imate držalo iz središčnice obdelovanca je obvezno potrebno držalo nastaviti tako, da je konica (vrh rezilnega robu) stružne ploščice v enaki višini, kot središčnica obdelovanca.

Priporočljivo je, da je orodje največje mogoče veličine zaradi togosti vpetja.

 

7. Izbira širine stružnih držal.

 Širina vpetja v stružnico

P S K N R 25 25 - M 12

 

Osma in deveta oznaka na stružnih držalih za zunanje struženje vam določi širino vpetja držala v milimetrih.

 

Običajno je širina držala enaka višini držala je pa priporočljivo, da širina ni 1/8 manjša od višine (zaradi togosti vpetja držala).

 

8. Določanje dolžine držala.

 Dolžina zunanjih stružnih držal

P S K N R 25 25 - M 12

 

Deseta oznaka, ki je črka, na držalih za zunanje struženje vam določa dolžino orodja.

Naprimer črka M na tem mestu pomeni, da je orodje dolžine 150mm (glej tabelo).


 

9. Določanje dolžine stružnega robu na stružni ploščici vpeti v držalu.

 Dolžina stružnega robu na ploščici vpeti v držalo

P S K N R 25 25 - M 12

 

Enajsta in dvanajsta oznaka na držalih za zunanje struženje vam določa dolžino stružnega robu na stružni ploščici vpeti v držalo.

Dolžina je vpisana kot teoretična dolžina (ne glede na radij konice stružne ploščice) geometrije stružnega robu določena v milimetrih.

 

NASVET:

Priporočljivo je vpenjanje orodja na najkrajši mogočo razdaljo, da je orodje čim bolj togo vpeto v stroj, vendar pri tem predvidevajte, da lahko še vedno enostavno odvijete vijake namenjene vpenjanju stružne ploščice in omogočimo dovajanje hladilnega medija do področja obdelave ter odvajanju ostružkov.

 

 

 

Izbira držal za notranje vzdolžno in prečno struženje po ISO oznakah.

Notranje držalo je namenjeno vzdolžnem in prečnem struženju notranjih površin (izvrtin).

Oznake crke notranjih stružnih nožev držal 

 

1. Izbira materiala iz katerega je držalo za notranje struženje narejeno.

 

 Material notranjega stružnega držala

S 25 T D W L N R 08

 

Prva oznaka na držalu za notranje struženje določa material ali konstrukcijo držala:

- S – Steel – držalo je narejeno iz jekla.

- A - Jeklo z izvrtino za hlajenje.

- D- Devibrator- antivibracijsko držalo.

- C- Carbide – držalo iz karbidne trdine.

- E – Carbide with thru colant- držalo iz karbidne trdine s povezavo skozi za hladilni medij.

- H – Interchangable head – držalo z menjalno glavo.

- R - Rotating head – Držalo z vrtljivo glavo.

 

2. Izbira premera držala za notranje struženje.

 

 Premer vpetja na stružnem držalu

S 25 T D W L N R 08

Druga in tretja oznaka na držalu za notranje struženje določata premer vpetja držala v milimetrih npr 32 = premer 32mm

 

3. Izbira dolžine držala za notranje struženje

Dolžina notranjega držala za struženje 

S 25 T D W L N R 08

Tretja oznaka (četrti zaporedni znak) na držalu določa celotno dolžino orodja:

K=125mm

M=150mm

Q=180mm

R=200mm

S=250mm

T=300mm

U=350mm

V=400mm

W=450mm

Y=500mm

 
4. Način vpetja stružne ploščice v notranje držalo.


 Vpetje stružnih ploščic na notranje stružno držalo

S 25 T  D W L N R 12

 

Peti znak (četrta oznaka) na držalih za notranje struženje vam opisuje način kako bo stružna ploščica vpeta v držalo:

 

- C - V primeru, da je ta oznaka na držalu črka C pomeni pritrjevanje stružne ploščice s šapo od zgoraj (ploščica je brez izvrtine, naprimer stružna ploščica KNUX).

- D - Oznaka na držalu je D pomeni pritrjevanje stružne ploščice, s šapo od zgoraj na šapi je zatič, ki se zatakne v izvrtino na stružni ploščici.

- M – Črka na držalu M pomeni način vpenjanja skozi stružno ploščico z zatičem od spodaj in hkrati s šapo od zgoraj.

- P – Prva oznaka P pomeni vpenjanje stružne ploščice s kolenom (zatičem od spodaj skozi stružno ploščico).

- S – V primeru, da je ta oznaka na držalu S je ploščica privita z vijakom skozi stružno ploščico.

 

5. Oblike notranjega držala glede na obliko stružne ploščice vpete v držalo.

 Oblika struzne ploščice na notranjem stružnem nožu

S 25 T  D W L N R 12

 

Šesti znak (peta oznaka) na držalih za notranje struženje vam opisuje obliko stružne ploščice, ki bo vpeta v držalo:

 


-C – V primeru, da je ta oznaka na notranjem držalu označena s črko C je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko C romba 80°.

-D - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko D je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko D romba 55°.

-E - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko E je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko E paralelograma 55°

-L - v primeru da je oznaka na držalu označena s črko L je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko kvadra

-R - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko R je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z okroglo obliko.

-S - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko S je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic s kvadratno obliko.

-T - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko T je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic s trikotno obliko.

-V - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko V je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko paralelograma 35°.

-W - V primeru, da je oznaka na držalu označena s črko W je držalo namenjeno vpenjanju stružnih ploščic z obliko trigona 80°

 

Ostrejši kot na stružni ploščici - primernejša je ploščica za fino obdelavo, še posebej je to pomembno pri dolgo vpetih tankih obdelovancih, kjer je možnost vibracij večja.

Za podrobne opise si prosim oglejte prispevek o izboru stružnih ploščic.

6. Vpadni kot vpete stružne ploščice.
 Vpadni kot notranjega držala

Vpadni kot vpete stružne ploščice.

S 25 T  D W L N R 12

Sedmi znak (šesta oznaka) na držalih za notranje struženje vam napoveduje vpadni kot pod katerim bo stružna ploščica zarezovala glede na obdelovanec:

 
7. Prosti kot pod glavnim stružnim robom notranja stružna držala.
 Prosti kot pod rezilnim robom

Prosti kot pod glavnim stružnim robom

S 25 T  D W L N R 12

Osmi znak (sedma oznaka) na držalih za notranje struženje vam napoveduje prosti kot pod stružno ploščico, ki bo vpeta v držalo:

 

 8. Izbira notranjih držal glede na smer struženja.
 Orjentacija smer struženja

Izbira notranjih držal glede na smer struženja.

S 25 T D W L N R 12

 

Deveta oznaka na držalih za notranje struženje vam napoveduje smer v katero je držalo za notranje struženje orientirano:

Orientacija notranjih držal je nekoliko drugačna od orientacije zunanjih držal.

 

9. Izbira dolžine stružnega robu na notranjih držalih
 Dolžina stružnega robu

Izbira dolžine stružnega robu

S 25 T D W L N R 08

 

Zadnja dvomestna številka označuje teoretično dolžino stružnega robu na stružni ploščici namenjeni temu držalu

Z izbiro pravega držala lahko izboljšamo tako končni izdelek, kot tudi hitrosti stružnih procesov.

 

Želimo vam obilo uspešnega struženja.

strugarstvo.com

Logo Strugarstvo